Csokipöfeteg

Kategória: Aprósütemények

csokipofi1Ropogós, omlós, nagyon csokis és még hosszabb idő után sem veszít finomságából, feltéve, hogy sikerül elfelejtenünk. Sütés közben jópofán kirepedezik, így a cukortól világosabb külseje alól előtűnő sötétebb közepe egy túlérett pöfeteget juttathat eszünkbe.

15 dkg mogyoró
20 dkg keserűcsoki
fél kocka vaj, a nagy kockából
0,5 dl főzött kávé
20 dkg barna cukor
2 tojás
vanília
fahéj
1 zacskó sütőpor
2 ek kakaópor
40 dkg liszt

A mogyorót sütőpapírral bélelt tepsiben, 200 fokon pirítsuk meg, és hagyjuk langyosra hűlni. Tegyük egy törülközőbe és az asztalon gyúrogatva dörzsöljük le a héját (utána ki lehet mosni a törülközőt, nem kell kidobni).  A forgókéses aprítóban, a cukor egy részével, daráljuk finomra.

Egy tálban keverjük össze a liszttel a kakaóval, vaníliával, fahéjjal és a sütőporral. A másik tálban keverjük habosra a vajat a cukorral és adjuk hozzá a tojásokat is. A csokit óvatosan olvasszuk fel a kávéval és keverjük hozzá a tojásos kutyulékhoz. Folyamatosan keverve adjuk hozzá a liszteset is. Letakarva tegyük a hűtőbe, legalább pár órára, de inkább egy éjszakára.

Sütés előtt a forgókésesben daráljunk le két marék fehér kristálycukrot, Direkt jó, hogy nem lesz teljesen púderfinomságú, szebben mutat majd a gombócokon. Teáskanállal szaggassunk egyforma darabokat a tésztából, formázzuk golyóvá és alaposan forgassuk meg a darált cukorban és tegyük sütőpapírra. 180 fokon, légkeveréssel kb. negyed órát kell süssük. Akkor jó, ha kívülről már van rajta egy szilárd réteg, de belül puha. Hagyjuk hűlni egy pár percig, mert azon forrón még összetörnek, ha hozzáérünk.