Csülöksonka

Kategória: Disznóhúsok, Hideg ételek

2 nyers csülök
1 füstölt csülök
1 púpozott tk őrölt fehérbors
3 gerezd fokhagyma
4 dkg só

Aki evett már igazi jó csülöksonkát, az saját maga is meg fogja próbálni az otthon elkészített, a gyárinál még finomabb receptet. Saját fűszerezés, biztos eredmény. Tulajdonképpen nem nehéz – csak kicsi bátorság kell hozzá.

A füstölt csülköt előző nap beáztatom. A csülköket alaposan letisztítom (mosom, kaparom, perzselem stb), bő vízben puhára főzöm és kicsontozom, majd kb 2 x 2 centis kockákra vágom. Az összes hozzávalót alaposan összedolgozom. Keményen betöltöm vastag műbélbe (pl 105-ös átmérő, amely a TESCO-ban is kapható). A végeit szorosan bekötöm, majd 95 fokos vízben mintegy 1 órán keresztül kis lángon megfőzöm. Onnét kiemelve lecsurgatom, leszárítom és 2 napra enyhe füstre teszem.

A friss fogyasztásra szánt csülöksonka elkészíthető a sonkafőző edényben, sonkaprésben is.

 





%d blogger ezt szereti: