Disznónyelv rokfortmártásban

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Belsőségek, Disznóhúsok

Hálás alapanyag a nyelv. Finomrostú, nagyon ízes, gyakorlatilag zsírmentes hús, amin alig van hulladék. Mindehhez még csak nem is drága, akár hóvégi menübe is felvehető.

Először is lesz belőle egy erőteljes húsleves, majd a még mindig jóízű hús hamar beleforgatható valami finom mártásba. Lehet persze sütni, vagy akár rántani is.

1 kg disznónyelv
10 dkg rokfort
2 dl tejszín
só, szegfűbors, szerecsendió virág

A nyelvet főzzük meg húsleves módjára, és amikor a közepén, ahol már vastag, a villa könnyen belemegy, hűtsük kézmelegre a levesben. A rajta levő fehér hártya egy kiskés élével egyszerűen lekaparható, a felső feléről lehúzható. Szeleteljük fel a nyelveket.

A mártáshoz öntsük egy lábosba a tejszínt, villával törjük bele a sajtot, sózzuk és fűszerezzük meg. Óvatosan melegítve, szorgalmasan kavarva olvasszuk meg a sajtot a tejszínben. Amikor már sima a mártás, forgassuk bele a húst és együtt melegítsük forrásig. Száraztésztával, galuskával, rizzsel kínáljuk.