Édeskrumpli, póréhagyma, alma rakottas

Kategória: Húsmentes fogások

Egyre több boltban lehet találkozni az édesburgonyával, más nevén batátával. Új vendég a konyhánkon, érdemes kipróbálni. Ez egy könnyű, hústalan egytálétel, ami előre összerakható, ha kevés munkával kell majd vacsorát készítenünk.

1 doboz tejszín (2-3 dl)
2 póréhagyma
0,5 kg édeskrumpli
0,5 kg savanykás, kemény húsú alma
15 dkg aromás reszelt sajt (pl. Cheddar)
fehérbors
kakukkfű
szegfűbors
szerecsendió

A pórékat hosszában vágjuk fel, majd szeletejük ujjnyi széles félkarikákra. A tejszínben főzzük 10 percig. Közben szeleteljük vékony karikákra az édeskrumplit és a kiszúrt magházú almát. Vajazzunk ki egy lapos jénait és rétegezzük bele a hozzávalókat. Az édeskrumpli harmadára terítsük a póré harmadát, rá az alma felét és a sajt harmadát. Ismételjük meg, végül fedjük be az édeskrumpli, majd a póréhagyma utolsó harmadával. Közben az egyes rétegekre szórjunk a fűszerekből. Ha nem szívta volna fel a póré az összes tejszínt, öntsük a tetejére a maradékot. Lefóliázva, 180 fokon süssük 40 percig, majd a fóliát levéve még 20-30 percig, hogy a teteje barnulni kezdjen.

 





%d blogger ezt szereti: