Első balatoni ebéd – de hol is?

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek

Balatonfüggők figyelem! A megjegyzésekbe várom a tippeket, hol is nyaralunk?

balatonEste érkeztünk, így az elrendeződés ma délelőttre maradt. Többek által használt családi nyaralóban mindenki a saját elképzelésének megfelelően alakítja a környezetét, arrébb tol egy-egy bútort, stb. Ebédet azért csak kellett főzni, különösen a vendégül látott kamasz srácra tekintettel, aki egyhetes vándortáborból érkezett, és bármit megenne, csak sok legyen. Igazából bevásárolni sem volt idő, abból kellett dolgozni, ami az előző turnus hagyatékaként a konyhában fellelhető volt, meg ami a kocsi csomagtartójából előkerült. Ilyenkor jönnek jól az egyszerű és mégis finom klasszikusok, ez esetben paprikás krumpli lett az ebéd, amúgy is motoszkált már bennem egy ideje, hogy rég ettem.

Meghámoztam egy kiló krumplit, remélve, hogy kicsit szétfövős fajta, mert úgy szeretem, ha a keményítőjétől besűrűsödik a leve. Darab szalonnát felkockáztam, egy szál kolbászt felkarikáztam, három gerezd fokhagymát meghámoztam. A paprikás krumpli azon kevés ételek egyike, amit hagyma nélkül készítek. Valahogy nem hiányzik belőle sőt, hagymával inkább a lebbencs ízét érzem, ami szintén jó dolog, de valami más. A kiolvasztott szalonnán megpirítom a kolbászt és normális esetben kiteszem egy tányérra, hogy a végén, ropogós állapotában szórhassam vissza bele. Ez most kimaradt, mert ez a kolbász a krumplinál is szétfövősebb fajta volt, elemi darabkáira esett szét. A krumplikockákat a zsíron pirítottam, pároltam saját gőzében, amíg kicsit üvegessé nem vált. Akkor rászórtam a pirospaprikát, vágtam bele egy gerezd zöldpaprikát és egy fél paradicsomot, majd belenyomtam egy gerezd fokhagymát. Töltöttem rá annyi vizet, hogy ellepje és fedő alatt csendesen rotyogott, míg meg nem puhult. A maradék két gerezd fokhagymát a végén nyomtam bele, így kevésbé fő el az illata. Kovászos uborka ugyan nem került mellé, de azért csemegeuborkával is finom volt.