Emésztést segítő likőr

Kategória: Alkoholos italok, Egyebek

gyomorkeseru

Nagyapáink idején még sokkal általánosabb szokás volt, egy kiadós étkezés után egy kis kupica gyomorkeserűt lehajtani. A számtalan gyógylikőr közül mára a kerek üveges jószerével egyeduralkodó maradt.

Valamikor sok házi recept is közkézen forgott, amik a különféle emésztést segítő, epehajtó hatású gyógyfüveket használták, esetleg néhány másikkal élvezhetővé téve az ízét. A receptben szereplő gyógy- és fűszernövények mindegyike beszerezhető, hozzáértők sokukat maguk gyűjthetik is, nem lehet akadálya annak, hogy kipróbáljuk. Nagyjából egy hét alatt elkészül, akár még az év végi kajacsúcsot is segíthet átvészelni.

1,5 l vodka vagy almapálinka (0,5 l tisztaszesz)
2 – 2 dkg a következő gyógy- és fűszernövényekből
fehér üröm
ezerjófű
kálmosgyökér
vérontófű
angelikagyökér
édeskömény mag
izsóp
cickafark fű
diólevél
kakukkfű
narancshéj
fahéj
néhány szem szegfűszeg
1-2 szál vanília

Mindezt tegyük egy széles szájú üvegbe és öntsük rá a vodkát. Egy hétig minden napt – akár többször is – rázzuk össze. Utána kávéfilteren szűrjük le. Ha tisztaszesszel csináltuk, adjunk hozzá az alkohol mennyiségének duplája vizet. Ízlésünk szerint édesítsük pár evőkanál vízzel főzött sziruppal. A cukor egy részének karamellizálásával barnábbra is festhetjük.

 





%d blogger ezt szereti: