Epres panna cotta torta

Kategória: Torták

Szobafogság és főzési szünet idején az ember megpróbál kis rendet tenni a képeinek tengerében. Így került elő ez a kép egy tavalyi epertortáról. Családi születésnapra készült és mivel az eperszezonba esik, meg az érintettnek sincs ellenére, hagyományosan epertortát szokott kapni. Túl kézenfekvő a gyümölcskocsonyával fedett túrótorta, ami bár finom, lassan halad az unalmas felé.

Volt egy fél csomag ostya tortalap, abból került egy réteg az aljára, egy pedig a tetejére. Persze nem maradt ropogós, de segített megtartani ennek a csupakrém tortának a formáját. Ennek megfelelően hosszúkás torta készült, de ferdén szeletelve sikerült hagyományos tortaszeleteket formázni.

2 ostyalap
1 kg eper
8 lap zselatin
1,5 dl tej
5 dl tejszín
2 csomag habfixáló
10 dkg fehér cukor
4 dl natúr joghurt
vanília

A zselatint áztassuk be a langyos tejbe. Adjuk hozzá a vaníliát és 6 dkg cukrot, majd lassan melegítsük a zselatin oldódásáig. A tejszínből, a habfixálóval verjünk kemény habot. Az epret mossuk és pucoljuk meg, és tegyük szitába, hogy lecsöpöghessen. Tegyük félre a díszítésre való darabokat, a többi vágjuk szeletekre. 30 dkg szeletelt epret egyszer forraljunk fel 4 dkg cukorral és turmixoljuk simára. Hálós levesszűrőn átnyomkodhatjuk, ha megszabadulnánk a magjai javától.

Amikor a zselatinos tej kezd kocsonyásodni, keverjük bele a joghurtot és óvatosan a habot is. Tegyük félre a harmadát meleg helyre, a többibe keverjük bele a szeletelt epret. Ezt az epres krémet ha még nagyon folyós, tegyük a hűtőbe. Néhány percenként keverjük át és figyeljük, mikor sűrűsödik. El kell találjuk ugyanis azt az állapotát, amikor már nem folyik le a tortalapról, de még nem kocsonyásodott meg teljesen. Ekkor kenjük vastag rétegben az alsó lapra és fektessük rá a felsőt. A meleg helyen tartott, fehér krémmel vonjuk be az oldalát és a tetejét, majd az egészet tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon. Mindez egy egész vékony tészta alapon, tortakarimában persze sokkal egyszerűbb lett volna.

Eperrel díszítve és a mártással körülöntve tálaljuk.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos