Fehércsokis mákfagylalt málnával

Kategória: Desszertek, Krémek

A meleg és a fagyigép hatására nálunk is beindult a fagylaltszezon. Kényszerűségből persze igyekszünk féken tartani magunkat, de vannak olyan receptek, amiket nem lehet kihagyni. Ilyen kötelező olvasmány minden mákbarát számára Moha mákfagyija.

Különlegessége, hogy fagylaltgép hiányában, rendszeres kevergetés nélkül is fagylalt állagú lesz, nem válik parfévá. Nem csak nagyon finom, de annyira jól néz ki, hogy megérdemel egy nagyobb képet.

4 dl tejszín
2 tojássárgája
0,5 tubus sűrített tej (zsebtehén)
8 dkg darált mák
8 dkg fehér csoki
1 ek vanília kivonat
1 citrom
fahéj

A tojások sárgáját keverjük simára a tejszínnel, majd gőz fölött verjük sűrűsödésig. Keverjük bele a mákot és forraljuk fel. Adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, a csokit, a sűrített tejet, a vaníliát és a fahéjat. Keverjük, amíg a csoki elolvad, majd csavarjunk bele annyit a citrom levéből, hogy kellemesen pikáns legyen. Hűtsük ki és tegyük éjszakára a hűtőbe.

Másnap a motoros habverővel alaposan lazítsuk fel, sűrű habot fogunk kapni. Ezt tegyük jól záródó műanyag dobozba és tegyük a fagyasztóba. Egész hidegen is adagolható, de ha egy órára áttesszük a normál hűtőbe, krémes fagylatot kapunk.

A máktól fanyar fagylalthoz remekül passzol néhány szem málna savanyúsága. Nem tartható el, mérhetetlen sebességgel “párolog”.