Félmillió – zablisztes keksz csokidarabkákkal

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Aprósütemények

Ha virágkötő blogot írnék, itt biztos egy gyönyörű csokor köszöntené félmilliomodik látogatómat, aki ma várható. Így ezzel a csokis keksszel tudom virtuálisan megkínálni. Azért csak kerestem hozzá egy virágos tányért.

Picit utána számoltam, még nincs 500 napja, hogy felkerültek az első receptek. Eltartott egy darabig, amíg észrevették és elkezdték olvasni. Úgy látszik sokan gondolták úgy, hogy érdemes időnként benézni hozzám, különben soha nem lett volna ennyi látogató.

Érdekes adatok mazsolázhatók ki a statisztikákból. 64 országból érkeztek a látogatók, természetesen túlnyomó többségük Magyarországról. Néhány érdekes hely a világból, ahonnan volt néhány látogató: Benin, a Palesztin területek, Mauritius, Bahrein, a Jersey szigetek, Suriname, Katar, Omán. Még, hogy nem világnyelv a magyar! 🙂

Külön kell megemlítsem Brunei-t, ezt a távoli országot. Mivel nem valószínű, hogy népes magyar diaszpóra élne arrafelé, alighanem van egy visszatérő olvasóm, akit már 114 alkalommal regisztrált a statisztika.

Még néhány szám, de ígérem rövid leszek. Felkerült 1336 bejegyzés – többségük recept – amihez 1490 hozzászólás érkezett.  A mai internetes állapotokat mutatja, hogy e-mellé közel négyezer spam hozzászólást szűrt ki a rendszer.

Lássuk hát a receptet. Igazából egy alap keksz recept, amit a liszt tesz különlegessé. A teljes kiőrlésű zabliszt íze meghatározó módon járul hozzá a keksz aromájához. Nem is célszerű nagyon fűszerezni, hadd érvényesüljön.

30 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg barna cukor (édesszájúak esetleg pár dekával emelhetik)
vanília
kevés őrölt kardamom
csipet só
10 dkg keserűcsoki (ha van, csokicseppek)

A zabliszt nem kapható minden sarkon, kicsit utána kell járni. Jellemzően reformételeket, bio-termékeket kínáló boltokban lelhetjük meg. Ha nagyon nem kapunk, de van zabpehelyliszt, az is megteszi, bár kicsit szemcsésebb. A tisztán zablisztből készülő keksz picit nehezebb, ropogósabb, mint ha felibe-harmadába búzaliszttel kevernénk.

A csoki kivételével az összes hozzávalót töltsük a robotgépünk tálába és keverjük sima masszává. A végén adjuk hozzá a késsel összevágott csokit vagy a cseppeket. Fólián formázzuk 3-5 cm vastag hurkává és becsomagolva tegyük a hűtőbe, akár egy egész éjszakára is. A kicsomagolt rudat – mert közben a vajtól megkeményedett – vékony pengéjű, éles késsel vágjuk 3-4 mm vékony szeletekre. Sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokon, kb 10 perc alatt süssük meg. Kicsit hagyjuk a tepsin hűlni, mert azon melegében még nagyon törékeny.