Finn magos cipócskák

Kategória: Kenyér

finn-zsemle-1a

Azoknak ajánlom ezt a receptet, akik szeretik az olyan zsemlét, aminek van húsa, nem csak fűrészporba csomagolt levegőből áll. A finnségéről nem tudok biztosat, ilyen néven kaptam a receptet és azóta rendszeresen megsütöm, kisebb nagyobb változtatásokkal. Az alap recept ugyanis jól tűri az adalékolást (persze ne E-számos vegyszerekre gondoljunk). Különféle magokkal, őrleményekkel gazdagíthatjuk, amitől minden alkalommal más lesz a kész cipó íze.

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20 dkg zabpehely
40 dkg fehér búzaliszt
1,5 dkg só (ez egy csapott evőkanálnyi)
2 ek méz
1 kocka élesztő
3 – 4 dl víz
lenmag, napraforgómag, tökmag, szezám mag …

Keverjük össze a rozslisztet a zabpehellyel és forrázzuk le 3 dl sós vízzel. Tegyük félre, amíg kihűl.

A mézet oldjuk fel fél deci langyos vízben és morzsoljuk bele az élesztőt. Nem kell megvárni amíg felfut, ha látjuk, hogy mozgolódik, töltsük a kihűlt zabpehelyhez. A fehér liszttel dagasszuk tésztává, ha szükséges, adjunk hozzá még egy kevés vizet. Takarjuk le és szobahőmérsékleten kelesszük egy órát.

Borítsuk lisztezett deszkára és formázzuk hengerré, így tudjuk leginkább egyforma méretű 8 darabra vágni. Formázzunk cipócskákat a tésztából  és sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsire. 30 – 40 perc kell a második kelesztéshez, utána mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, ahol 15 – 20 perc alatt megsül.

Ez az alap recept, ezt lehet variálni különféle magok belegyúrásával. A lenmag és a szezámmag elég pici, azt mindig egyben rakom bele. A napraforgó és a tökmag mehet bele egyben is – akkor kellemesen lehet rájuk harapni – vagy a forgókésesben röviden összevágva. A szezámot és a napraforgót célszerű előtte szárazon kavargatva, serpenyőben megpirítva. A pirítatlan szezámmagnak szinte semmi íze, illata sincsen, a tésztába belegyúrva pedig nem pirul meg.

 





%d blogger ezt szereti: