Focidrukkerek könnyített kajája
Igazság szerint fogalmam sincs, honnan ered ennek az ételnek a neve. Valamikor régebben ilyen néven került be a gyűjteményembe, azóta sem kereszteltük át.
Sejtésem szerint két oka is lehetett. Egyrészt a drukkerek többségükben férfiak, a belsőségek kedvelői is. Másrészt eredeti receptje szerint ad annyi energiát, amivel komolyan végig lehet szurkolni egy meccset.
A most következő fotelszurkolásnál inkább a könnyített változat ajánlható.
1 kg zúza
2 paprika
2 paradicsom
1 fej hagyma
1 kg krumpli / cukkini
két löttyintsényi bor
só, bors, fokhagyma, majoranna
Ha csirkezúzát kaptunk, azt elég darabokra vágni. A kacsa vagy liba zúzáját meg kell pucolni. Kevés zsiradékon fonnyasszuk meg a kockára vágott hagymát. Szúrjuk bele a zúzát és fehéredésig pirítsuk együtt. Szórjuk rá a paprikát, dobjuk bele a kockázott paprikát és paradicsomot és kevés borral öntsük fel. Lefedve csendesen pároljuk félpuhára. Fűszerezzük meg és adjuk hozzá a kockákra vágott krumplit vagy cukkinit. A krumplit hamarabb adjuk hozzá, a cukkinit elég szinte a végén. Ha kell kevés vízzel öntsük fel, és főzzük puhára. A végén pótoljuk a fűszereket, ha valamelyiket kevésnek éreznénk. Ha mindenki vevő rá, csípős paprikát is főzhetünk bele. Aki lágyabb ízre vágyik habarja be tejföllel. Külön köret nem kell hozzá, akár a fotelben ülve is bekanalazható. Egy laza fröccs jól fog esni utána.
Gyerekkoromban ettem utoljára csirkezúzát levesben, és most kezdtem el újra felfedezni. Kár, hogy sokáig kimaradt az étrendemből, mert finom, csak még kissé szokatlan. A bor nagyon megy hozzá! Amúgy szuper az oldal, ki fogom próbálni a recepteidet.