Fűszeres, diós pogácsa

Kategória: Sós sütemények

Nagyon finom pogácsa, amiből érdemes sokszoros mennyiséget begyúrni. Adagokban befagyasztva, bármikor elővehető, ha váratlan vendég érkezése fenyeget. Érdemes 3-4 cm vastag lappá formálni és úgy befagyasztani, hamarabb kiolvad, mint ha golyót gyúrtunk volna belőle.

25 dkg finomliszt
25 dkg tehéntúró
20 dkg margarin
5 dkg darált dió
1 tojás
3-4 gerezd fokhagyma
bors
1 mokkáskanál só
a tészta nyújtásához kevés liszt
a tetejére néhány dkg durvára vágott dió és 1 tojás

A hozzávalókból gyúrjunk sima tésztát, formáljuk cipóvá és folpackba csomagolva egy éjszakán át pihentessük a hűtőben. A nyers tésztát a hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolhatjuk. A mélyhűtőben pedig hónapokig eláll, bármikor elővehetjük és megsüthetjük.
Másnap alaposan belisztezett gyúródeszkán nyújtsuk 1-2 cm vastagra, kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg a dióval. Kisebb pogácsaszaggatóval szaggassuk ki és előmelegített sütőben, 180 fokon süssük, amíg érezni kezdjük a tetején piruló dió illatát.