Fűszeres kalács – Nagyanyám szakácskönyvéből

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Sütemények

Újabb kincs a régi családi receptek közül, ráadásul olyan, ami ma is tökéletesen megállja a helyét. Nem minden ilyen a régiek közül, hiszen a jeles ünnepekre szánt torták közül van, ami 24 tojással és közel 1 kg vajjal készül. Szerintem az még a malackarajon edződött zsírkedvelőknek is erős lenne.

Szerintem akkoriban sem ért rá mindenki egy fél napot sütni egy süteményt, ez kimondottan gyors, és egyszerűen elkészíthető recept.

12,5 dkg vaj
30 dkg cukor
4 tojás
30 dkg liszt
15 dkg darált dió
1 cs sütőpor
2,5 dl tej
1 tábla keserűcsoki
őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamom

A vajat keverjük habosra a cukorral és adjuk hozzá a tojássárgákat, amikkel szintén keverjük simára. Keverjük össze a lisztet a dióval, a sütőporral, a bőven mért fűszerekkel és a lehűtve durvára reszelt csokival. Akut csokihiány, vagy totális reszelőundor esetén helyettesíthetjük 3 ek kakaóporral (nem a cukrozott oldódóssal), de akkor az egész egyformán barna lesz, nem ilyen mutatósan csíkos. A tejjel felváltva  keverjük a vajas masszához. Verjünk kemény habot a tojások fehérjéből és óvatosan keverjük a tésztába. Töltsük valamilyen formába – ez a püspökkenyértől, a gyűrűn és a tortán át a muffinig bármi lehet, még akár egy tepsi is – és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. A formától ill. a benne levő tésztaréteg vastagságától függően fél – egy óra alatt sül meg.

Eredetileg citromos porcukor mázat kéne rákenni, de kevés porcukorral behavazni egyszerűbb volt. Bádog dobozban elég sokáig elállna, de örüljünk, ha megéri a harmadnapot, akkor a legjobb.