Gombafasírt

Kategória: Húsmentes fogások

gombafasirt

A gomba az egyik legsokoldalúbban készíthető zöldségfélénk. Nem csak zöldség gyanánt használhatjuk fel, de húsok helyettesítésére is, már csak a zöldségek között magasnak számító fehérjetartalma okán is. Gombás receptek sokasága érhető el, még külön gombás szakácskönyvet is kiadtak, mégis ritkábban kerül asztalra, mint megérdemelné. Mondjuk mi alaposat lendítünk a statisztikán. Ez a recept egy teljesen hagyományos fasírt készítését írja le, amire a legmegrögzöttebb ragadozók is vevők lesznek.

1 kg gomba
2 fej hagyma
2 tojás
15 dkg zabpehely
zsemlemorzsa (gluténmentes diétához darált dió, kókuszreszelék, zabkorpa)
só, bors, kakukkfű, fokhagyma

A gombát folyó víz alatt öblítsük le, ha a talpán fekete földes csík maradt, faragjuk le. Nagylukú húsdarálón hajtsuk át, de akár késsel s apróra vághatjuk. A finomra vágott hagymát pici zsiradékon dinszteljük üvegesre és adjuk hozzá a gombát. Sózzuk, fűszerezzük, fedő alatt pároljuk, amíg levet ereszt. Adjuk hozzá a zabpelyhet és pároljuk még 5 percig. Akkor jó, ha a zabpehely az összes levét felitta. Hagyjuk kézmelegre lehűlni és üssük rá a tojásokat. Gyúrjuk össze és hagyjuk legalább fél órát pihenni. Ez alatt a tojást is felszívja, a massza besűrűsödik. Formázzunk belőle golyókat és forgassuk morzsába. 170 fokos olajban süssük pirosra. Kínálhatjuk főzelékkel, de akár sült krumplival is.

 





%d blogger ezt szereti: