Gombakrém leves sajtgaluskával

Kategória: Levesbetétek, Levesek

gombakremleves-sajtgaluska1a

Szeretjük a gombát, ez alighanem kiderül abból, hogy elég sok receptben előfordul. Szerencsére itt, a mi falunkban mindig terem, de sokszor akár egy szatyorral is, csak úgy kapunk. Múlt héten is kaptunk egy szatyorral, amiből nagy kedvencünk, a töltött gomba készült. Utána majdnem mindig készül krémleves is. Ez ugyanis egyike azon recepteknek, ami melléktermékek hasznosítására alkalmas, jelesül a kitördelt szárakból fő. Természetesen nem bűn a kalapokból is főzni, ha épp nem gyűlt össze sok gombaszár.

Annyi vízben, hogy épp ellepje, puhára főzöm a szárakat, ehhez kb. 20 perc kell. Ha már nem olyan forró, hogy kárt tenne a botmixerben, megszórom sóval, fehérborssal, kakukkfűvel és szerecsendió virággal. Alaposan elturmixolom, hogy teljesen sima legyen. Egyúttal készítek egy tejfölös habarást pici keményítővel és azt is eldolgozom benne. Felöntöm annyi vízzel, hogy kellő mennyiség legyen és megmelegítem. Lehetőleg nem forralom már, csak épp forrás alatti hőfokon tartom. Így szaggatom bele a galuskákat. Talán két perccel tovább tart amíg megfőnek, viszont nem ragad le az edény aljára a keményítős leves.

A galuskához lereszeltem 6-8 dkg sajtot, nem baj, ha többféléből van. Ütöttem rá egy tojást, és töltöttem hozzá egy tojássárgányi olajat. Mindezt alaposan összekevertem, megsóztam és pici őrölt gyömbérrel ízesítettem. Annyi lisztet adtam hozzá, hogy lágy galuskatészta legyen. A forró levesbe mártogatott mokkáskanállal beleszaggattam a levesbe.