Gombatorta

Kategória: Húsmentes fogások, Tészták

gombatortaNem igazi születésnapi torta, bár biztos akad olyan kevéssé édesszájú ünnepelt, aki örülne neki. Igazából pie-formában kellett volna elkészíteni, de egyrészt még nem került elő a költözéses dobozok mélyéről, másrészt eleve kinyújtott levestésztám volt idehaza, nem szívesen dobtam volna ki a harmadát, a leeső részekből dekorációt vagdalni meg végképp nem volt hangulatom.

50 dkg csiperkegomba
8 dkg vaj
1 csomag leveles tészta
1 nagy fej hagyma
1 evőkanál liszt
2,5 dl tej
petrezselyem
bazsalikom
tárkony
őrölt fekete bors
3 tojás

A finomra vágott hagymát pirítsuk meg egy jó kanál vajon, pároljuk meg rajta a vékonyra gyalult (vágott) gombát. Amikor a gomba elfőtte a nagyja levét, vegyük le a tűzhelyről és keverjük bele a fűszereket.

A többi vajból a liszttel és a tejjel főzzünk kevés besamelt. keverjük bele a pirított gombát és ha már csak langyos, két tojás sárgáját. A három fehérjét verjük habbá és azt is forgassuk a gombás masszába.

A kiterített tészta szélét körbe megkentem tojássárgájával, az egyik felére halmoztam a tölteléket, ráhajtottam a másik felét és a széleket összenyomkodtam egy villával. A tetejébe néhány helyen beleböktem a kést, hogy sülés közben kijöhessen a gőz, fel ne robbanjon. A maradék tojássárgájával bekentem a tetejét és a kés hegyével berácsoztam. 160 fokos sütőben sült, amíg szép színe lett, ami beletelt vagy 40 percbe.

 





%d blogger ezt szereti: