Gombával sűrített gombaleves, szezámos galuskával
Szeretjük a gombát – vagy ezt mondtam már?
Egyre kevésbé szeretem viszont a gombatermelőket. Igazából arra a hülyeségükre haragszom, hogy állandóan megpróbálnak átvágni. Ha veszek egy doboz gombát, a tetején szép darabok vannak, az aljára pedig eldugják az apráját. Pedig és sokkal szívesebben vennék olyat, ami a tervezett ételhez passzol. Ha töltött gombafejeket sütnék, ahhoz nagy gomba kell. A legtöbb körethez, de ehhez a leveshez is az aprót keresném, amit akár egészben is bele főzhetek. Nincs apró gomba (még külön rendelésre sem), csak a látványos alá eldugdosva, pedig adnék érte ugyanannyit, mint a nagyért, és még a munka is kevesebb lenne vele, nem kéne a szétválogatott gombából kétfélét dugdosni egy dobozba.
Na, lássuk inkább ezt a finom levest, nem fogom tudni meggyőzni a termelőket, pedig próbáltam már személyesen is néhányat.
0,5 kg csiperkegomba
fél fej hagyma
só, bors, kakukkfű, citromfű levél
1 tojás
2 evőkanál olaj
szezámsó
liszt
A leöblített gomba szárait törjük ki és vágjuk vastagabb karikákra. A kishibás és a legnagyobb alapokat is szeleteljük hozzá. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük puhára. Botmixerrel turmixoljuk simára, majd öntsük fel egy liter vízzel. Fűszerezzük meg és adjuk hozzá a szeletekre vágott – vagy egyben hagyott apró – gombafejeket. Mintegy 10 perc alatt puhára fő.
Közben készítsük el a galuskát. Üssük fel a tojást, verjük össze az olajjal és szórjunk bele a szezámsóból. Annyi liszttel keverjük simára, hogy sűrű tejfölhöz legyen hasonlatos. Mokkáskanállal szaggassuk bele a csendesen gyöngyöző levesbe. Mire a galuskák feljönnek a színére, a gomba is megpuhul és tálalhatjuk is.