Gyors vadas marhacomb zsemlegombóccal

Kategória: Marhahúsok

Amikor valaki beteg a családban, természetes módon igyekszik mindenki mindenki a kedvében járni, segíteni, hogy könnyebben legyen.

Mostanában épp nem jutott volna eszembe vadast főzni, pedig szeretjük is, de valahogy inkább télen készül. Elhangzott viszont, hogy ahhoz most lenne kedve és ez elég volt ahhoz, hogy nekilássak. Tulajdonképp érdekes, hogy mitől érzem inkább télies kajának, mikor itt a sok friss zöldség, amivel nagyon finom mártása lesz. Többek szerint az a vadas lényege, nem is a hús.

80 dkg marha felsál
1 nagy csomó sárgarépa
2-3 szál petrezselyemgyökér
1 kis fej zeller
1 karalábé
2 kisebb fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál cukor
só, bors, kakukkfű, majoranna, babérlevél, koriandermag, borókabogyó, mustár, citromhéj
fehérbor
tejföl
olaj

A húst forró olajon minden oldaláról pirítsuk barnára és tegyük félre. Az olajba szórjuk bele a cukrot és pirítsuk barnára. Adjuk hozzá a kockára vágott hagymát és kevergetve, pirítva oldjuk fel a fazék aljára ragadt dolgokat. Tegyük rá a vékonyra szeletelt zöldségeket. Rövid pirítás után tegyük vissza bele a húst és öntsük fel egy pohárka borral és annyi vízzel, hogy szűken ellepje. Fűszerezzük meg, de a fokhagymát, mustárt és a citromhéjat csak a hús puhulása előtt tegyük bele. Csendes forralással pároljuk a hús puhulásáig. Vegyük ki a húst és a zöldségeket a tejföllel turmixoljuk simára.

Hagyományosan zsemlegombóc jár hozzá. Ezt most a Párom készítette, egy szülőfalujából származó recept alapján. Szerintem ennél egyszerűbben nem is lehet, így hamarosan hozom azt a receptet is.