Habos sült krumpliköret
Nincs vele 20 percnél több munka, mégis valami különlegesebb köretet készíthetünk, mint egy hagymás krumpli – bár az stabilan őrzi második helyét a püré mögött (kiváltképp ha sikerül teflon serpenyőben szépen megpirítani az alját). Lehetőleg saláta jellegű, nem szétfövős krumplit vegyünk, ha ezt a receptet választjuk. A hozzávalók kis adagról szólnak, csak 2 személyre elég, viszont akár egy hőálló nyelű serpenyőben is süthetjük.
40 dkg krumpli
5 dkg vaj
5 dkg (parmezán) sajt
2 tojás
1 dl tejföl
só, szerecsendió, szegfűbors
A krumplit hajában főzzük meg, és ha már nem égeti a kezünket, hámozzuk meg. Egy sütőedényt alaposan vajazzunk ki, a többi vajat keverjük habosra a tojás sárgájával. Dolgozzuk bele a tejfölt és a reszelt sajtot. Sózzuk meg elég alaposan, majd szórjuk meg a fűszerekkel. A tojás fehérjéből verjünk kemény habot és óvatosan keverjük bele a krémbe. Végül forgassuk bele a felkarikázott krumplit. Terítsük a sütőtálba és 180 fokos sütőben süssük, amíg a teteje pirulni nem kezd. Szárazabb jellegű húsok mellé kínáljuk, pl. marhasült, egyben sült karaj, stb.