Habos szilvás sütemény

2009. 08. 26. • Kategória: Sütemények

szilvashabos1aEhhez nincs mit hozzáfűzni, nagyon finom, könnyű nyárvégi süti. Legjobb, amikor még csak langyosra hűlt.

20 dkg liszt
10 dkg cukor
15 dkg vaj
2 cs vaníliáscukor
1 db tojás
3 db tojás sárgája
1 tk sütőpor
0,5 kg kimagozott szilva
fahéj
3 db tojásfehérje
15 dkg cukor
mandulaforgács

A lágy vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliáscukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat és azokkal is kavarjuk simára. A lisztet keverjük össze a sütőporral és keverjük a tojásos vajhoz. ha nem áll össze, 1-2 kanál tejfölt vagy tejet adjunk hozzá. Alaposan kizsírozott formát béleljünk ki a tésztával.

A vékony héjú szilvát magozzuk ki, ha nagyon nagyok, vágjuk negyedekbe. Töltsük a szilvát a formába tett tésztába és szórjuk meg fahéjjal. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, majd lassan csurgassuk bele a cukrot és verjük tovább, amíg a cukor elolvad. Ezt a habot simítsuk az elősütött tésztára, szórjuk meg a mandulaforgáccsal és tegyük vissza a sütőbe, amíg a hab megpirul.