Hardcore csokitorta – függőknek

Kategória: Torták

csokitorta_hardcore1

A neten láttam valahol egy rettenetesen csokis tortát, amolyan igazi csokifüggőknek valót. Nagyobb létszámú vendégségnek se kell többszörös adagot csinalni, ebből tényleg mindenki csak egy vékony szeletet bír megenni.

20 dkg keserűcsoki (70-80%-os)
20 dkg vaj (nem margarin)
1 ek neszkávé
1 dl víz
15 dkg liszt
1/2 zacskó sütőpor
késhegyni szódabikarbóna
25 dkg barna cukor
2,5 dkg igazi kakaó
3 tojás
0,5 dl víz

Törjük össze a csokit (én bevásárlóközponti 81 %-ost  használtam), és az 1 dl vízben feloldott kávéval meg a vajjal nagyon lassan olvasszuk meg. Ne melegedjék túl, ne legyen kézzel forrónak tűnő.
Közben keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, cukrot, a felvert tojásokkal és a vízzel. Öntsük hozzá a megolvadt csokis keveréket, és  alaposan keverjük össze.
Vajazzunk ki egy 24 cm-es tortaformát, öntsük bele és süssük lassú tűzön (140-150 fokon) 1-1,5 órán keresztül. A tészta nagyon súlyos, idő kell neki, hogy átmelegedjen és a sütőpor felemelje. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra téve hűtsükki teljesen. Jó lett volna három lappá felvágni, de kettőbe is alig sikerült. Amíg sül készítsük el a krémet.

20 dkg keserűcsoki (70-80%-os)
2,5 dl tejszín

Tördeljük a csokit a tejszínbe és ismét csak nagyon lassan olvasszuk fel. Akinek túl keserű, tehet bele pár kanál cukrot. Hagyjuk kihűlni, közben többször alaposan keverjük át. Ha már szilárd a krém, habverővel keverjük habosra. Mivel nem sikerült több lapra vágni a tortát, amolyan lúdláb vastagságú lett benne a krém. Tegyük rá a fölső lapot és kenjük meg savanykás lekvárral. Volt itthon egy kis házilag eltett feketeribizli zselém, azt megolvasztottam egy kicsit, és több rétegben kentem rá, közben hagytam egy picit beszívódni.

Végül két evőkanál olajjal megolvasztott csokit kenjünk rá máznak. nem volt szép sima a tészta teteje, ezért egy vékony réteg krémmel kisimítottam, hagytam megdermedni, és utána kentem rá a mázat.

Tördeljük darabokra a csokoládét, és az 1,2 dl vízzel, kávéval és a vajjal kezdjük el lassan melegíteni egy vastag fenekű lábosban. Vigyázzunk, hogy ne melegedjék túl, épp csak annyira, hogy minden megolvadjon.
Közben keverjük össze a lisztet, kakaót, sütőport, szódabikarbónát, cukrot. Adjuk hozzá a felvert tojásokat és a vizet. Öntsük hozzá a csokoládés keveréket, és nagyon alaposan keverjük el.
Öntsük kivajazott 23 cm-es tortaformába, és süssük másfél órán keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e. A teteje sülés közben valószínűleg megrepedezik, de ez nem baj. A sütőből kivéve 10 percig hagyjuk a formában hűlni, majd borítsuk rácsra. Amikor teljesen kihűlt, vágjuk három lapra.
 


Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos