Házi gyros házi pitában

Kategória: Egyebek, Szárnyasok

Ez remek társasjáték, töltsd magad alapon. Persze nem árt könnyen mosható, vagy nem kár érte abrosszal teríteni. Vendégpost következik.

Házi vacsoracsata záró estjére valami nyárias, de “menő” étel kellett s mivel a társaság nagy rajongója a mediterrán kajáknak, úgy döntöttem annál mi lehet menőbb mint gyorskaja házilag 😀

Így készült a gyros, házi pitában ami azon kívül, hogy időigényes nem bonyolult feladat. Ugyan a gyros elméletileg bárány vagy birka húsból van, gondolnom kellett a mainstream ízlésű versenyzőkre (és a tőlük begyűjthető pontokra) ezért a csirkés változat lett a befutó. A húshoz életemben először, utoljára és soha többet vettem gyorspácot, ettől aztán ízre kiváló de rendkívül sós husit sikerült összehozni. Legközelebb inkább magam csinálom, korianderrel, görögszénával, szerecsendióval, gyömbérrel szerintem nem lehet rossz.

A csirkemelleket (9 főre 1,8 kg) szárazon megszórtam a gyorspáccal, belemaszíroztam, lefedtem és éjszakára a hűtőbe dobtam.

Vettem salátát, paradicsomot, uborkát, lilahagymát. Natúr joghurtot felengedtem kis vízzel, 3 gerezd fokhagyma ment bele, kicsi koriander, sót.

A csípős szósz kifejezett kihívás volt mivel én nagyon nem szívlelem az erős kaját még életemben nem kóstoltam, de még csak nem is szagoltam a gyroshoz  járó piros erőst. Az alapja erőspista, ment bele egy teáskanál sűrített paradicsom, fekete bors, koriander, szerencsedióvirág por, pici fahéj, szegfűszeg, citromlé, só, cukor.

180 fokon először lefedve a tepsi rácsos betétjén) majd mikor már majdnem kész volt fólia nélkül grill alatt sütöttem egy jó fél órát. Aztán borotvaéles késsel apró és hajszálvékony szeleteket próbáltam vágni a husiból. Kicsit elégettem a kezem de megérte.

Az asztalra odatettem az összes hozzávalót, a házi pitával, és mindenki összeállíthatta magának a saját gyrosát!

Zajos sikert arattam, legközelebb házi hambi lesz, ha már ennyire népszerű lettem az otthoni gyorskajával 😀

 





%d blogger ezt szereti: