Húsgombóc tejfölös paradicsommártásban

Kategória: Disznóhúsok

paradicsomosgomboc1A töltött paprika óta nem ismeretlen recept újabb változata. Amolyan egy lábosban készíthető, akár a nyárikonyhában is.

60 dkg darált lapocka
1 fej hagyma
40 dkg paradicsom

bors
erős pista
kakukkfű
majoranna
fehérbor
tejföl

A hagymát vágjuk kis kockákra, és a felét pirítsuk meg az olajon. Gyúrjuk össze a húst a sóval, borssal, erős pistával és a pirítpott hagymával, hogy ragacsosan összeálljon. Formázzunk diónyi gombócokat belőle és kevés olajban, minden oldalán pirítsuk barnára. Tegyük ki egy tányérra. A maradék hagymát tegyük az olajba, sózzuk meg, és kevergetve oldjuk fel a sütéskor leragadt barnaságot, amitől finom sülthús ízt kap. A hámozott, kinyomott és kockákra vágott paradicsomot is tegyük rá, fűszerezzük, és közepes lángon főzzük 10 percig, hogy a paradicsomok kezdjenek szétesni. Tegyünk bele 3-4 ek tejfölt és rakjuk bele a húsgombócokat. Fedő alatt csendesen pároljuk 15 percig. Ha nagyon besűrűsödne, kis fehérborral engedjük fel. Tálalás előtt feltétlenül kóstoljuk meg, mert a paradicsomtól és a bortól túl savanyúnak találhatjuk. Ilyenkor egy kiskanálnyi cukorral szelídíthetjük meg.

 





%d blogger ezt szereti: