Húsgombócok gombaragun

Kategória: Disznóhúsok

Ebben az ételben két olyan dolog is van, ami az átlagnál gyakrabban fordul meg a konyhánkon. Az egyik a darált hús, a másik a gomba. Mindkettő gyorsan elkészíthető és rendkívül változatosan, csak pici fantázia kell hozzá. A darált hús adott esetben kármentő is lehet, ha otthon derül ki, hogy a megvett hús mégse olyan szép, mint amilyennek a hentes pultjában látszott, és ez sajnos egyáltalán nem rendkívüli eset, még bejáratott hentesnél sem. Én önsanyargató módon nehezítem a dolgomat: magam darálom a húst. Jobb szeretem előtte magam megpucolni, letakarítani róla minden olyasmit, amit nem szeretnék a fogam közé kapni.

60 dkg darált disznóhús
2 szelet fehér kenyér
fél fej hagyma
1 tojás
só, bors, szerecsendió virág, rozmaring
zsemlemorzsa

0,5 kg gomba
fél fej hagyma
só, bors, kakukkfű
2 ek tejszín

Gyúrjunk a húsból a tojással, fűszerekkel és az áztatott majd kinyomott kenyérbéllel fasírt masszát. Formázzunk diónyi gombócokat belőle és forgassuk zsemlemorzsába. Kevés olajon süssük körbe minden oldalukról, majd tegyük félre egy tálba.

Ha túl sok az olaj, töltsük le a fölösleget, majd pirítsuk meg rajta a hagymát. Dobjuk rá a vékony szeletekre vágott gombát és fűszerezzük meg. Tegyük bele a gombócokat és lefedve, kis lángon pároljuk 10 percig. A gomba által eresztett lé nagy részét felszívja és rövid szaftja lesz, amit dúsítsunk a tejszínnel. Nálunk most zöldséges rizs volt a körete.

 





%d blogger ezt szereti: