Ínyenc pástétom, tésztában sütve

Kategória: Hideg ételek, Technikák - trükkök

A nagy klasszikusok egyike a tésztában sült pástétom. Elkészítése nem bonyolultabb egy átlagos süteménynél. Lehet kész leveles tésztát venni hozzá, de érdemes a recept szerint meggyúrni, mert nagyon jól nyújtható, rugalmas, nem szakadós fajta, amivel könnyű dolgozni.

50 dkg sertés tarja
30 dkg borjú-, bárány- vagy vadhús
20 dkg csirkemáj
3 – 4 dkg füstölt szalonna
2 gerezd fokhagyma
só, bors, szegfűbors, kakukkfű, rozmaring, babér, pástétomfűszer, gombapor, reszelt citromhéj

A húst tisztítsuk meg és a szalonnával együtt, lehetőleg nagylukú tárcsával daráljuk le, hogy kicsit darabos maradjon, ne váljék péppé.

A csirkemájról vágjuk le a hártyákat és más nem oda való dolgokat, majd aprítsuk péppé. Ha nincs forgókéses aprítónk, daráljuk le és a botmixerrel pépesítsük. A májpüré fogja a hús szemcséi között kitölteni a hézagot és összefogni, hogy ne essen szét szeleteléskor. Érdemes a fűszereket a májjal összekevertetni, így biztos egyenletesen eloszlanak.

Alaposan gyúrjuk össze a májat a hússal, ezzel a pástétomunk tölteléke el is készült. Kóstoljuk meg, hogy utána ízesíthessük, ha kell. Aki nem szeretné nyersen megkóstolni, az tegyen egy tányérra mogyorónyi darabot, és a mikróban pár másodperc alatt fehérítse ki. Ha melegen kóstoljuk, ne feledjük, hogy túlfűszerezett kell legyen ahhoz, hogy hidegen épp jónak érezzük.

A tészta hozzávalói:

25 dkg liszt
6 dkg zsír
csipetnyi só
késhegynyi sütőpor
0,6 dl forró víz
6 dkg vaj
1 tojás sárgája
kiskanálnyi citromlé

Keverjük el a lisztben a sót és a sütőport, majd morzsoljuk össze a hideg zsírral. Ez legegyszerűbben a konyhagép keverőszárával, vagy a forgókésessel megy.

A forró vízben olvasszuk fel a vajat, keverjük simára benne a tojás sárgáját és  a citromlevet. Öntsük a liszthez és gyúrjuk rugalmas tésztává. Hűtsük ki és utána nyújtsuk akkorára, hogy a formát kibélelhessük és lefedhessük vele.

A tészta érdekessége a melegen hozzáadott víz. Nem kell főzni, mint az égetett tésztát, de ettől nagyon rugalmassá, jól nyújthatóvá válik.

Béleljük ki a kizsírozott, belisztezett formánkat úgy, hogy túlnyúljon a peremén, és tegyünk félre egy akkora csíkot, amivel majd befedhetjük. Simítsuk bele a húsos tölteléket, gondosan a sarkokba is beigazítva, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Igyekezzünk a tetejét szép egyenesre simítani, mert látszani fog a kész pástétomon. Hajtsuk vissza a túlnyúló tésztát a töltelékre, és kenjük meg felvert tojással. Fektessük rá a félretett tésztalapot és nyomkodjuk össze a megkent csíkokkal. A tetejét is kenjük át tojással.

A maradék tésztából szaggassunk, vágjunk kedvünk szerinti mintákat és fektessük a megkent tésztára. A levelek erezetét kés hegyével nyomhatjuk a tésztába. A fölső tésztalapba csináljunk néhány lukat, hogy a sütéskor keletkező gőz eltávozhasson, ne repessze fel a tésztát. Végül kenjük át még egyszer tojással és tegyük 160 fokos sütőbe. Ilyen lapos formában elég 45 – 50 perc, hogy átsüljön, olyan formában, amiben vastagabb a hús, hosszabb ideig süssük. Ha a teteje nem lett még szép színű, röviden húzzuk fel a sütőt 220 fokra, vagy kapcsoljuk rá pár percre a grillt. Hagyjuk a formában kihűlni, majd egy éjszakára tegyük a hűtőbe, utána borítsuk ki és vágjuk fel.

Első közlésként a Kifőztük receptújságban jelent meg, amire az oldalsávi címlapképre kattintva lehet feliratkozni.

 





%d blogger ezt szereti: