Ivett csokis baklavája

Kategória: Sütemények

baklava1Kedves barátosnénk szokta baklavával kényeztetni férjét, akinek ez az otthon ízeit idézi. A baklava az arab világban és azon túl is szinte mindenütt ismert és rengeteg féle apró különbséggel készítik. Ebbe a változatosságba remekül belefér ez a nagyon-nagyon finom, csokis variáció is.

1 csomag réteslap
10 dkg vaj
2 bögre aprított mogyoró
1 bögre aprított mandula
2 ek kakaópor
1 tábla keserűcsoki
0,5 bögre kókuszreszelék
vanília, fahéj

1.5 bögre cukor
1,5 dl víz
citromlé

Keverjük össze a mogyorót, mandulát, kókuszreszeléket a kakóval, a fehéjjal és a vaníliával. Olvasszuk össze a vajat a csokival. Ecsettel kenjünk ki egy kisebb tepsit a csokis vajjal fektessünk rá egy réteslapot. Kenjük meg, és fektessük rá a következő lapot. Szórjuk meg a száraz keverékkel, majd megint két megkent réteslap következik. Ezt ismételjük, amíg minden elfogyott. A tetejét két réteslappal fedjük le. Ha közben elfogyott a csokis kence – mint nekem, akkor egyszerűen olvasztott vajjal kenjük a tetejét.  180 fokra előfűtött sütőben süssük, kb, negyed órát, amíg ellenállhatatlan illatok érződnek a sütő felől. Közben a cukorból a vízzel és pár csepp citromlével főzzünk szirupot. Addig forraljuk, amíg a habját elfőztük, a szirup átlátszóvá válik. A megsült , még forró baklavára öntsük rá a szirupot, amit szépen felszív, mire langyosra hűl. Ekkor vágjuk rombuszokra, vagy négyzetekre, amiket még az egyik átlójuk mentén háromszögekké vágunk. Próbáljunk meg ellenállni, hogy ne együk meg az egész tepsivel egyszerre.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos