Jó sütemény – dédnagyanyám szakácskönyvéből

Kategória: Aprósütemények

A recept ezen a címen szerepel ebben régi, kézírásos szakácskönyvben. Jó példa arra, hogy egyszerű eszközökkel, olcsó anyagokból, kevéssé bőséges időkben is képesek voltak finomságot varázsolni.

josuti_csillagok150 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg cukor
1 cs sütőpor
1 tojás sárgája
1 egész tojás
fahéj
szegfűszeg

Gyúrjunk a hozzávalókból közepesen kemény tésztát. Ha ragadna, gyúrjunk hozzá még egy kis lisztet, ha töredezik, pár kanál tejfölt. Lisztezett deszkán nyújtsuk 3 mm vékonyra. Akinek nem megy a deszkán való nyújtás, a száraztészta készítő gép hengerei között is átengedheti. Az eredeti recept szerint szúrjuk ki gyűrűkké, kenjük meg tojással és szórjuk meg nagyszemű kristálycukorral. Szerintem úgy már túl édes, meg különben is a mai kristálycukrok nem mutatósak, túl apró szeműek. A képen látható dupla csillagokat egy 5-6 cm-es csillagformával szúrtuk ki, a közepét egy kisebbel, és az onnan kijött kis csillagokat elfordítva tettük a luk fölé. Pár szem dekorcukrot szórtunk a tetejére. Kicsit több munka, de még finomabb: köröket kiszúrni, majd minden másodiknak a közepét kisebb karikával. A teli karikát kenjük meg pikáns lekvárral, tegyük rá a lukasat és úgy süssük meg.