Juhtúrós krumplikrokett sütőben

Kategória: Húsmentes fogások

Egyszerű, de nagyszerű. Akár a tv-sorozatban is indulhatna, hiszen csak négy hozzávalóból áll.

Így böjt elején érdemes megjegyezni, jól jön egy finom recept a húskerülő időszakban. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiségből nekiállni, a megformázott kroketteket tálcára téve remekül be lehet fagyasztani (amikor már kemények, mehetnek zacskóba, így nem fagynak tömbbé), és azon fagyottan tepsire téve bármikor megsüthetjük. Ezt az adagot négy ember, egy adag finom teával vígan eltünteti vacsorára.

1,2 kg krumpli (lehet kicsit szétfövős, sárga fajta)
25 dkg juhtúró
5 dkg vaj
sajt (lehetőleg vékonyra szeletelt füstölt)
só, szerecsendió, fokhagyma

A krumplit hajában főzzük meg, és amikor már nem égeti a kezünket, hámozzuk meg. Azon melegében törjük át és tegyük dagasztó tálba. Adjuk hozzá a juhtúrót, sózzuk meg, reszeljünk bele szerecsendiót és nyomjuk bele a fokhagymát. Gyúrjuk össze, a még meleg krumpliban meglágyuló juhtúró fogja összetartani. Ha nagyon nem akar összeállni, pár kanál tejföllel segíthetünk a gondon. A sima tésztából sodorjunk ujjnyi rudakat, vágjuk egyforma kolbászkákra és tegyük sütőpapírra. Kenjük meg olvasztott vajjal és 170 fokos sütőben süssük kb. 20 percig. Amikor már szép színe van, vegyük ki, szórjunk rá reszelt sajtot, vagy ha kaptunk vékonyan szeleteltet, terítsünk rájuk egy-egy kockát. Annyi időre tegyük vissza a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.

 





%d blogger ezt szereti: