Juhtúrós paradicsomsaláta joghurtos öntettel
A paradicsomsaláta ritkán kap ilyen öntetet, mert csúnyán el tudja áztatni. Mégis érdemes a változatosság kedvéért kipróbálni, csak igyekezzünk szárazabb, Lucullus- paradicsomot venni hozzá.
0,5 kg Lucullus-paradicsom
10 dkg juhtúró
2 dl joghurt
0,5 dl salátaolaj
2 gerezd fokhagyma
marék bazsalikomlevél, vagy egy csokor petrezselyemzöld
törött bors
citromlé
só
Szeleteljük fel a megmosott paradicsomokat. Ha csak nagyon szaftos paradicsomot kaptunk, félbevágva kissé kinyomhatjuk a magos részét. Kicsit megsózva hűtsük be.
A joghurtot keverjük össze az olajjal, nyomjuk bele a fokhagymákat és adjuk hozzá a finomra vágott bazsalikomot / petrezselymet (ki mit szeret inkább). Borsozzuk meg a paradicsomokat, szórjuk rá a juhtúrót, és öntsük le a fokhagymás joghurttal. Aki akarja a tálban össze is keverheti és érlelheti is egy ideig a hűtőben. Úgy kicsit más jellegű lesz, és kevésbé látványos. Nagyobb adagban akár könnyű vacsorának is megteszi.