Karácsonyi leveles pogácsa

Kategória: Sós sütemények

Karácsony ugyan az édes ízek fő szezonja, jól tud esni egy kis sós süti is, hígítani a tömény édességet.

Nem túl bonyolult az elkészítése, csak annyira kell előre gondolkodni vele, hogy pihenhessen egy éjszakát a hűvösön.

Szinte elronthatatlan recept és a gyönyörű leveles pogácsák titkot őriznek, csak kóstolásra derül ki, hogy sajtosak.

50 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg disznózsír
fél kocka élesztő
2 tojás
tejföl
só (bors, szerecsendió)

20 dkg reszelt sajt

A margarint és a zsírt (fontos, hogy kétféle legyen) morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a tojásokat, sót és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjunk. Érdemes kipróbálni a szerecsendiós ízesítést, nagyon jó passzol a sajthoz. Ha iszogatáshoz szánjuk nyugodtan szórjunk bele őrölt borsot is.

Nyújtsuk ki jó vékonyra a tésztát és szórjuk rá a reszelt sajtot. Csavarjuk fel a bejglihez hasonlóan, majd épp csak lapítsuk le egy kicsit a sodrófával, hogy hosszában is össze tudjuk hajtogatni. Csomagoljuk fóliába és tegyük hideg helyre, hűtőbe éjszakára.

Másnap nyújtsuk ki viszonylag vastagra (kb. 2 cm) és éles késsel kockázzuk be a tetejét. Szaggassuk ki 3 – 4 cm-es kiszúróval és kenjük meg a tetejét tojással. 180 – 190 fokos sütőben süssük szép pirosra.