Karamellizált spárga eperrel és vanília fagylattal
A címet visszaolvasva eszembe jutott, hogy a receptet már le se kell írnom, alig több annál.
Az elmúlt napokban több olyan receptet is közreadtam, miben az eper szokatlan, sós környezetben lépett fel. A dolgok ezúttal se zökkennek vissza megszokott kerékvágásukba, most a spárga lép ki megszokott szerepéből, egy könnyű, tavaszi desszertben. Nagy előnye, hogy az ilyentájt gyakori bikini-projecten dolgozók is alacsony lelkiismeret-furdalási tényezővel ehetnek belőle.
1 csomag fehér spárga
0,5 kg eper
3 dkg vaj
3 evőkanál cukor
1 kisebb narancs leve
vanília fagylalt
A spárgát hámozzuk meg és vágjuk rövid darabokra. Kevés sóval és cukorral ízesített vízben főzzük roppanósra. Szűrjük le és hagyjuk lecsöpögni.
Serpenyőben olvasszuk meg a vajat, szórjuk rá a cukrot és kevergetve pirítsuk világos karamellé. Öntsük rá a narancs levét és főzzük mártás sűrűségűre. Forgassuk át rajta a spárgát, kicsit pirítsuk is.
Rendezzük el a tányéron a spárgát (nem baj, ha még langyos) a cikkekre vágott eperrel, tegyünk rá egy gombóc vanília fagylaltot. Ha van jóféle, szirup sűrűségű balzsamecetünk, rajzoljunk rá absztrakt mintát belőle.
Ötlet és kép innen (a saját fotóm minősíthetetlen lett 🙁 ).