Ketchup

Kategória: Egyebek, Mártások

2 kg paradicsom
5 dkg kristálycukor
6 gerezd fokhagyma összezúzva
1 ek. mustár (lehet csípős is, ha még pikánsabban akarod)
1 kk. őrölt fahéj
1 kk. őrölt fekete bors
1/2 mk. currypor
4 ek. 10%-os ecet

Ezek az arányok, a mennyiség tetszés szerint sokszorosítható.
A paradicsomot ledarálom, paradicsomdarálón darálom, ami ugyi a bűrít külön kiköpi. Azzal meg aztán azt szoktam elkövetni, hogy egy kicsit besózom, állni hagyom, és még egyszer átengedem a darálón (passzírozón, ki-hogy hívja). Második darálás után szinte csontszáraz. 🙂 Odarakom forrni, addig minden egyéb összetevőt egy külön tálban összekutyulok, belekeverem és addig főzöm, míg a híg levét el nem fövi.
Utána kisebb üvegekbe töltöm, majd szárazdunsztba teszem.

 





%d blogger ezt szereti: