Kétszer csokis sós karamellszelet

Kategória: Sütemények

Ha ez így megy tovább, idén a korosabb hölgyek nem nyaralni mennek, hanem túlélőtáborba. A túlélés biztosítéka nem az erős harci tőr, hanem egy adag ebből az alul-felül csokis, nagyon karamelles különlegességből.

Az se idegenkedjen tőle, aki számára (még) furcsa a só hangsúlyozott szereplése a receptben. Azt nagyanyáinktól tudjuk, hogy minden sütibe, tésztába is jár egy csipet só, hogy kikerekítse az ízét. Itt annyi a különbség, hogy háttérmunkásból színpadi szereplővé lép elő, izgalmasan feldobva ezt a töményen édes süteményt.

15 dkg liszt
2 evőkanál barna kakaópor
5 dkg dió
6 – 8 dkg (barna) cukor
15 dkg vaj

1 doboz sűrített tej (2 tubus)
2 ek méz
5 dkg vaj
csipetnyi fahéj
1 mokkáskanál tengeri só

10 dkg csoki
5 dkg vaj

A diót szárazon pirítsuk meg egy serpenyőben és hagyjuk hűlni. Tegyük a liszttel a forgókéses aprítóba és daráljuk össze. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok. Tegyük tálba, keverjük bele a kakaót, a cukrot, majd a szobahőmérsékletű vajjal gyúrjuk össze. Ne jöjjünk zavarba, ha kissé morzsalékos marad, nem akar összeállni. Béleljünk ki egy kis tepsit sütőpapírral, és nyomkodjuk bele a tésztát. Tenyerünkkel tapicskoljuk egyenletes vastagra, tömörre. Toljuk 180 fogra előmelegített sütőbe és 8-10 percig süssük elő.

Olvasszuk meg a mézet, adjuk hozzá a vajat, szórjuk meg a fahéjjal és töltsük hozzá a sűrített tejet. Annyira melegítsük meg, hogy önthetőre híguljon, majd töltsük az elősütött tészta tetejére. Tegyük vissza a sütőbe, ahol kb. 15 perc alatt rotyogni kezd a széle és barnuló bőr keletkezik a tetején. Vegyük ki a sütőből és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

A darabokra tördelt csokit, lassú tűzön olvasszuk össze a vajjal. Szórjuk a sót a kihűlt süteményre, majd simítsuk csokimázat a karamellréteg tetejére. Tegyük a hűtőbe, hogy megszilárduljon. Éles késsel vágjuk kis kockákra, mert csak kis adagot bír megenni (egyszerre) egy átlagos megkínált.