Gyors kókuszhabos mákos torta – glutén- és tejmentes

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Torták

Egy előző receptben megígértem,  hogy hamarosan jön ez a recept is, és ugye az ígéret szép szó …

A megadott hozzávalókkal a torta glutén- és tejmentes, allergiások is ehetnek belőle. Amilyen mutatós és finom, olyan egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Egy óra munka sincs vele, csak a sütés és a kihűlés telik időbe. Aki egy muffint meg tud sütni, az ennek is nyugodtan nekiláthat, nem fog beletörni a bicskája.

4 tojás
1 csipet só
vanília
15 dkg barna cukor
20 dkg margarin (Liga)
1 kis citrom reszelt héja + leve
25 dkg darált mák
10 dkg rizsliszt
2 tk sütőpor
3 ek rum

2 tojás fehérje
1 csipet só
8 dkg barna cukor
15 dkg kókuszreszelék

Keverjük habosra a margarint a cukorral, sóval és vaníliával, majd egyesével keverjük bele a tojásokat is. Végül adjuk hozzá a citrom lereszelt héját és kifacsart levét is.

Alaposan keverjük össze a mákot a rizsliszttel és a sütőporral. Keverjük össze a margarinos masszával és a végén töltsük bele a rumot is.

A sütőpapírral bélelt, 26 cm-es tortaformába töltsük bele és simítsuk el a tetejét. Légkeveréses sütőben, 150 fokon süssük kb. fél órát, amíg a tűpróba szerint már átsült. Hagyjuk kihűlni.

Miközben hűtjük, készítsük el a kókuszhabot a tetejére. A két tojásfehérjét, a csipetnyi sóval verjük kemény habbá, vízfürdő gőzén. Adjuk hozzá a cukrot és verjük tovább, amíg tényleg nagyon kemény lesz és a cukor elolvadt benne. Óvatosan keverjük el benne a kókuszreszeléket és simítsuk a kihűlt tészta tetejére.

Az eredeti receptben több cukor volt, ráadásul még citromos cukormázat is kaptunk a tetejére. A mázat helyből elhagytam és a cukor mennyiségét is csökkentettem, hogy ne legyen töményen édes. Nem rontjuk el, ha a mákos tésztába keverünk apróra vágott narancshéjat, esetleg aszalt meggyet is.