Kolbászos-sonkás lencsefőzelék

Kategória: Egytálételek, Levesek

1/2 kg lencse
15 dkg kolozsvári szalonna
15 dkg szárazkolbász
25 dkg füstölt sonka
2 közepes fej hagyma
2+2 gerezd fokhagyma
1 doboz paradicsompüré vagy kb. 1/2 l paradicsomlé
só, szemes és őrölt bors, kakukkfű, bazsalikom, rozmaring, babérlevél, mustár

Ha nagyon sós a sonka, beáztatjuk egy éjszakára. Lehetőleg a lencsét is beáztatjuk, bár hosszabb idő alatt, de megfő anélkül is.
A sonkát szemes borssal, babérlevéllel és 2 gerezd fokhagymával megfőzzük. A főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kockákra vágjuk. Leszűrjük a levét és félre tesszük.
A kockára vágott szalonnát közepes lángon kiolvasztjuk, majd megpirítjuk rajta a felaprított hagymát. A karikákra vágott kolbászt hozzáadjuk és pár percig kevergetve hagyjuk, hogy kiadja a színét. Ekkor hozzáadjuk a paradicsompürét vagy felöntjük a paradicsomlével. Beletesszük a lencsét és annyi sonkalével öntjük fel, hogy egy ujjnyira ellepje. Óvatosan adagoljuk a sonka levét, ha nagyon sós, egy részét vízzel helyettesítsük. Belenyomjuk a fokhagymát és megfűszerezzük. Csendesen forralva puhára főzzük a lencsét. A vége felé beletesszük a főtt sonkakockákat és összeforraljuk. Egy jó kanál csípős mustárral ízesítjük, és a tányéron teszünk rá egy kanál tejfölt.
Fele adag hozzávalóból, több lével készítve levesként is tálalhatjuk.

A recept a Népszabadság februári Kifőztük mellékletében és a Kifőztük gasztromagazinban jelent meg.

 





%d blogger ezt szereti: