Körömvirág szirup

Kategória: Befőzés, Egyebek

koromvirag5aA körömvirág  (Calendula officinalis) hasznáról, gyógyító hatásairól rengeteget lehet olvasni, itt nem is bocsátkozom ismétlésekbe. Nagyon könnyű belőle házilag is kenőcsöt, teát, szárítmányt készíteni. Ez a szirup is tartalmazza mindazon hasznos anyagokat, amit a virág, és még finom is.

1,5 kg körömvirág fej
1 citrom
1 kg cukor
víz

Annyi vízben, hogy ellepje, forraljuk fel a körömvirág fejeket. Csendesen gyöngyöztessük fél órán át, majd hagyjuk kihűlni és éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnap szűrjük le, és főzzük fel a cukorral. Öntsük bele a citrom levét, és kis lángon forraljuk 1-2 órát. Amikor a gyöngyöző szirup tetején vékony rétegben megszilárdul a cukor (megjelennek az első jégtáblák), kapcsoljuk ki, és hagyjuk kihűlni. Hűlés közben még sűrűsödni fog, végül mézsűrűségű gyógynövényes szirupot kapunk. Édesíthetjük vele a teánkat, gyümölcssalátánkat, vagy amerikai módra locsolhatjuk a palacsintánkra. Mindenképp benne lesz a körömvirág sok hasznos anyaga.