Különleges, gyors lencseleves

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Egytálételek, Levesek

voros-lencseleves-1

Az ilyen szürke, nyirkos időben, gyűrötten hazaérve életmentő lehet egy tartalmas, egytálételként megvacsorázható leves. Ha mindezt hamar meg lehet főzni, az további piros pont a recept mellett. Ez a lencsetál a főzési idővel együtt is belefér fél órába, ami akkor is nagy előny, amikor – mint tegnap – későn csap az ember a homlokára, hogy hamarosan rászorulók érnek haza.

Miért különleges? Egyrészt az ízesítése miatt, másrészt a vörös lencse okán, de legfőképp azért, mert valamikor régen, ilyen címen írtam be a gyűjteményembe a receptet.

25 dkg vörös lencse
20 dkg húsos kolozsvári szalonna
1 kis fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika, babérlevél, mustár

A szalonnát vágjuk kockákra és süssük ki. Ha nagyon húsos, kevés zsiradékot tegyünk alá, különben megég mire a zsírját kiereszti. Dobjuk rá a finomra vágott hagymátés pirítsuk üvegesre. Eresszük fel vízzel és töltsük bele a lencsét. A vörös lencsét nem kell beáztatni, mert így is 10 – 15 perc alatt puhára fő. Nyomjuk bele a fokhagymát, fűszerezzük meg. Amikor puha, keverjünk el benne 1 dl tejfölt, amit 2 ek mustáral összekutyultunk. Az eredeti recept szerint 2 ek cukorból karamellt kéne pirítani, belekeverni 5 dkg lisztet és az egészet a levesbe önteni. Ezt a lépést el szoktam felejteni. Egyrészt nem érzem hiányát, hogy a szétfövő lencseszemektől amúgy is sűrű levest még liszttel is sűrítsem, másrészt erősen tartok attól, hogy az egészből valami furcsa, szétfőzhetelen nokedli lenne. Aki még laktatóbban szeretné tálalni, az a tejfölözés előtt karikázzon bele néhány pár virslit.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos