Londoni bejgli

Kategória: Sütemények

bejgli-rudak-2

Ez maga a fából vaskarika! Hogy lehetne londoni egy olyan sütemény, ami ha nem is hungarikum, de mindenképp regionális.

A magyarázat az, hogy a recept egy sokcsillagos londoni szálloda éttermének sous-chefjétől származik. Azt talán fölösleges is mondanom, hogy magyar, aki kiment dolgozni, beállt a konyhai rangsor végére és egy év múlva már sous-chef volt, aki néhányadmagával viszi az éttermet, miközben a chef kilépett, a tulaj meg nem vesz fel újat, hiszen így is megy a szekér. Egészen tiszteletet parancsoló az a megszállott szívósság, amivel napi 12 – 16 órát képes végigdolgozni ez a filigrán nő, mindig tele ötletekkel, kreatívan.

Cintia iránti tiszteletből saját szavaival idézem a receptet, ami külön érdekes a szokottól eltérő töltelékek miatt is.

Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tészta:
1,5 dl tejföl,
20  g  élesztő,
1  tojás

a  tejfölt  langyosra  melegítjük,  beletesszük  a tojást, elkeverjük, majd belemorzsoljuk az  élesztőt.  500  g  lisztben  elmorzsolunk  250  g vajat/margarint, megszórjuk a tetejét
5 dkg porcukorral,
1 csipet sóval,
majd hozzáadjuk az élesztős tejfölt és összegyúrjuk. 4 cipót formálunk belőle, fóliába  csomagoljuk, és másnapig a hűtőszekrénybe rakjuk.

Diótöltelék:
50 g mazsola 3 cl rumba áztatva
1 vaníliarúd kikapart belseje,
300 g porcukor,
3/4 dl tejjel elkeverve, felforralva, tűzről lehúzva beleszórunk
400 g darált diót (ha túl lágy, zsemlemorzsát teszünk hozzá) és langyosra
hűtjük.

Máktöltelék:
50 g mazsola 3 cl rumba áztatva,
200 g porcukor 1 dl vízben felforralva, majd tűzről lehúzva hozzáadunk 200 g darált  mákot,  1  citrom  reszelt héját,  és  1  citrom  levét, langyosra hűtjük.

Gesztenyetöltelék:
500  g gesztenyemassza,
rum/rumaroma,
kevés vaníliás  cukor,
mindezt kikeverni (lehet beletenni mazsolát, reszelt citrom/ narancshéjat, narancsaromát).

Túrótöltelék:
500 g túró,
ízlés szerint cukor/méz/édesítőszer,
vaníliás cukor,
reszelt citrom- és narancshéj,
mazsola,
1  tojás  és
1  tojás  sárgája,
mindezeket  összekeverjük  /ha  nagyon híg, akkor egy kis búzadarát keverünk hozzá, ha nagyon kemény, akkor egy kis tejfölt).

A cipókat lazán átgyúrjuk, egymást követően lisztezett munkalapon 5 mm vastag téglalapokra nyújtjuk. Megkenjük a lapot tojásfehérjével, elsimítjuk a töltelék felét, szabadon hagyva a hosszabbik felénél 2-3 cm széles sávot. Megszórjuk mazsolával. A rövidebb oldalakon behajtunk 2-3 cm-es csíkot, majd feltekerjük. Sütőpapírral  bélelt sütőlapra tesszük.

Ugyanígy járunk  el a másik 3 cipóval is. Megkenjük a tetejüket tojássárgájával,  és fél óráig pihentetjük (vagy  egy  kicsit tovább, ha addig a tojássárgája nem szikkadt volna meg). Akkor finoman megkenjük tojásfehérjével és újabb 1/2-3/4 órát pihentetjük.
A tekercsek tetejét-oldalát sűrűn  megszurkáljuk, hogy ne repedjen szét. Előmelegített  sütőben sütjük kb. 40 percet. Az első 20 percben nem  szabad az ajtót kinyitni.
Tepsiben hagyjuk kihulni. Jól turi a mélyhutést is.