Magos rozs-tönköly kenyér

Kategória: Kenyér

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 evőkanál burgonyapehely (vagy két közepes főtt krumpli átnyomva)
fél kocka élesztő

5 dkg napraforgómag
5 dkg tökmag
5 dkg lenmag

A liszteket tálba töltjük és mélyedést készítünk a közepébe. Egy bögre langyos vízben feloldjuk az élesztőt és a mélyedésbe töltjük. Kicsit összekeverjük a liszttel és hagyjuk állni, amíg az élesztős kovász látványosan dagadni kezd. Hozzáadjuk a sót és a szárazon megpirított magokat, majd alaposan megdagasztjuk. A rozsliszt miatt a tészta kicsit ragacsos lesz, nem olyan rugalmas, az edény falától elváló, mint búzalisztből. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, formába tesszük és hagyjuk másodszor is megkelni. A sütőt 200 fokra melegítjük. A tészta tetejét vízzel átkenjük és a forró sütőbe tesszük. Pár perc után a sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük. A kenyerünk kb. 40 perc alatt sül meg. Rácsra téve hagyjuk hűlni, mert forrón megvágva nagyon szakad a bele.

Tehetünk félre kevés magot, amit sütés előtt a vízzel megkent kenyér tetejére szórhatunk. Aki szereti, kevés őrölt köménymaggal ízesítheti.