Magos rozs-tönköly kenyér

Kategória: Kenyér

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
2 evőkanál burgonyapehely (vagy két közepes főtt krumpli átnyomva)
fél kocka élesztő

5 dkg napraforgómag
5 dkg tökmag
5 dkg lenmag

A liszteket tálba töltjük és mélyedést készítünk a közepébe. Egy bögre langyos vízben feloldjuk az élesztőt és a mélyedésbe töltjük. Kicsit összekeverjük a liszttel és hagyjuk állni, amíg az élesztős kovász látványosan dagadni kezd. Hozzáadjuk a sót és a szárazon megpirított magokat, majd alaposan megdagasztjuk. A rozsliszt miatt a tészta kicsit ragacsos lesz, nem olyan rugalmas, az edény falától elváló, mint búzalisztből. A tésztát letakarva duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, formába tesszük és hagyjuk másodszor is megkelni. A sütőt 200 fokra melegítjük. A tészta tetejét vízzel átkenjük és a forró sütőbe tesszük. Pár perc után a sütő hőmérsékletét 180 fokra csökkentjük. A kenyerünk kb. 40 perc alatt sül meg. Rácsra téve hagyjuk hűlni, mert forrón megvágva nagyon szakad a bele.

Tehetünk félre kevés magot, amit sütés előtt a vízzel megkent kenyér tetejére szórhatunk. Aki szereti, kevés őrölt köménymaggal ízesítheti.
 

 


5 hozzászólás a recepthez: “Magos rozs-tönköly kenyér”


  1. Éva says:

    Ez istenien néz ki! Muszáj kipróbálnom! Már régóta keresek egy fehérliszt mentes kenyérreceptet! Köszi!

  2. Karesz says:

    hiányzik a recepböl hogy mennyi viz kell a liszthez!!gondolom 2.5dl vagy 2 dl mennyire sürünek kell lennie a tésztának nyersen??
    Üdv Karesz

  3. jókaja says:

    A szükséges folyadékmennyiség elég széles határok között változik a liszt minőségétől és pl. attól, hogy krumplipehely vagy püré kerül bele.
    2 dl indításnak nyugodtan mehet bele, és dagasztás közben pótolható, ha túl kemény lenne. Könnyen gyúrható, de ne elfolyós legyen. A rozsliszt miatt nem lesz rugalmas, inkább kicsit ragacsos, de ez nem baj.

  4. Kitti says:

    Szia, szerinted ezt kenyérsütő gépbe be lehet dobni? És kell szerinted módosítani a recepten ha igen? Köszönöm előre is a választ 🙂 Kitti

  5. jókaja says:

    Bedobálhatod, de jobb nyitott tetővel dagasztani, hogy lásd, mennyi víz kell bele. A tk. lisztek nem egyformán veszik fel a vizet.
    Ha teheted, dagasztasd meg a géppel, aztán süsd egy szilikonos sütőpapírral bélelt, jókora jénaiban. A sütőzacskóba húzott püspökkenyér- vagy tortaforma is remek.
    A gépben nincs elég meleg, a benne sütött kenyerek tömörebbek, apróbbak a lyukaik.



Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos