Magunk töltötte kolbász grillezve – VKF XXXV.

Kategória: Disznóhúsok, Grillezés

talikolbasz2

Kata a mostani forduló háziasszonya szabadban való főzésre hívott. Az esetek jó részében ez társasági alkalom, amire érdemes alaposan felkészülni. Ilyen készülést igénylő dolog a kolbász töltése is, de garantáltan a maximális pontszámot fogjuk kapni érte vendégeinktől.

Az egyik legfinomabb grillezni való a kolbász. Nagy kincs, ha van biztos beszerzési forrás, ahol finom fűszerezésű, porcoktól és egyéb bele nem valóktól mentes kolbászt vehetünk. Az igazi, ha saját magunk töltötte kolbásszal kápráztathatjuk el az összegyűlteket. Ez korántsem olyan nehéz mint hinnénk, és bármelyik városi konyhában megvalósítható.

Ha rendszeresen, nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes lehet egy töltőt venni, de a húsdarálókra tehető, párszáz forintos csővel ugyanúgy tölthetünk. Belet minden jobb hentesnél, piacon ill. bevásárlóközpontban kapni, 4-5 kg kolbász bőven belefér egy 10 m-es csomag bélbe. A sütni való kolbászhoz célszerű zsíros és szaftos húsrészeket venni. Zsírosnak a legjobb a császár, színhúsnak meg a lapocka, de ha nem kapunk császárt, lapockából és zsírszalonnából is készíthetjük. Egy kiló kolbászt számítsunk 4 emberre, annyi akkor is elég lesz, ha kissé összesül. Érdemes egyszerre nagyobb adagot tölteni és a fölösleget befagyasztani. Lassú kiolvasztás után szinte ugyanúgy megsüthető.

talikolbasz13 kg lapocka
1 kg zsírszalonna (pl. tokaszalonna bőr nélkül)
8 dkg só
6-8 dkg paprika, ízlés szerint csípős is
5-6 dkg fokhagyma
2 dkg őrölt bors
1 dkg őrölt kömény

A belet áztassuk be langyos vízbe, és párszor cseréljük ki rajta, miközben a hússal foglalkozunk. A húsról tisztítsuk le a porcokat, hártyákat, inakat és vágjuk csíkokra. A szalonnát is vágjuk csíkokra és alaposan hűtsük be, hogy darálás közben kevésbé kenődjön bele a darálóba. Ha van többféle lukméretű tárcsa a darálónkhoz, a nagyobbat válasszuk. Daráljuk le a húst és a szalonnát, adjuk hozzá a fűszereket és alaposan gyúrjuk össze. Pár percnyi gyúrás után látni fogjuk, hogy a hús ragacsossá válik, így akkor sem esik szét, ha sütés közben kipukkad. A belet húzzuk fel a töltőcsőre. Ne töltsük túl keményre a kolbászokat, hogy ne pukkadjanak ki sütés közben. Mivel nem füstölésre szánjuk a kolbászt, nem probléma ha egy-egy levegő buborék marad benne. Kb. 15 cm hosszú kolbászkákat töltsünk, utána csavarjuk meg a belet. Nem túl forrón, a parázstól távolabb helyezett roston süssük meg, hogy a közepe is átsüljön. 20-25 perc után tegyük közelebb a parázshoz, hogy a bőre ropogósra sülhessen.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos