Mákos muffin – Karácsony folyománya

Kategória: 'Egyszerűen - gyorsan', Aprósütemények

Nem tudom ki hogy van a pontos tervezéssel, én általában túlkalulálok. Most is ledaráltam egy kiló mákot Karácsonyra, aztán csak maradt belőle jócskán a flódni után. Mivel a mák darálatlanul elég sokáig eltartható, de darálva hamar avasodni kezd, fel kell használni. Persze ez nem nagy áldozat, hiszen ha nem szeretnénk, nem daráltam volna annyit. Már előjegyzésben van egy kókuszos mákos is, hamarosan arra is sort kerítek.

Mint minden muffin ez is joggal indul az egyszerűek, gyorsak mezőnyében annak ellenére, hogy egy gyors tölteléket is kell csináljunk hozzá.

10 dkg vaj
5 dkg méz
2 tojás
1 csipet só

18 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor
1 kis citrom reszelt héja
1 dl tej

25 dkg darált mák
3 dkg mazsola
3 dkg mandula
1 tojás sárgája
néhány evőkanál tej
rum (aroma)
5 dkg lecsöpögtetett meggybefőtt

A tésztához keverjük habosra a vajat a mézzel és a sóval. Adjuk hozzá a tojásokat és azokkal is keverjük simára. A sütőporral és citromhéjjal összekevert lisztet keverjük bele, és adjuk hozzá a tejet is. Kanalazzuk a muffintepsi mélyedéseibe.

A töltelék hozzávalóit keverjük össze, nem kell felfőzni. A mandulát összevágva keverjük bele. Attól függően, hogy rumot vagy aromát használtunk, adjunk hozzá annyi tejet, hogy sűrű, de nem szétmorzsálódós masszát kapjunk. A meggybefőtt opcionális, csak az keverje bele – kicsit összevágva – aki szereti. Az így elkészült tölteléket osszuk el a tészta tetején. Hurkapálcával, vagy valami hasonlóval keverjünk kettőt mindegyiken, hogy márványossá legyen.

Előfűtött sütőben, 180 fokon süssük, 25 – 30 percig. Akinek nem elég édes, szitáljon rá porcukrot, bár szerintem fölösleges.

100 g Margarine, (Sanella)
1 Prise Salz
50 g Honig
2 Ei(er)
175 g Mehl (Typ 550)
½ Pck. Backpulver
1 TL Zitrone(n) – Schale abgeriebene (Citroback geht auch)
75 ml Milch
250 g Mohn -Back
30 g Sultaninen
30 g Mandel(n), gehackte
1 Eigelb
1 kl.Flasche/n Rum-Aroma
75 g Kirschen, aus dem Glas
Puderzucker, zum Bestäuben