Málnás gesztenyetorta

Kategória: Sütés nélkül, Torták

20 dkg zabpelyhes keksz
10 dkg vaj
2 evőkanál kakaópor
a gesztenyekrémhez:
50 dkg gesztenyepüré
2+2 dl habtejszín
1 csomag instant zselatin
a málnazseléhez:
50 dkg málna (fagyasztott is jó)
10 dkg cukor
2-3 evőkanál málnalikőr (elhagyható)
3 lap zselatin
a díszítéshez:
15 dkg keserűcsokoládé
2-3 dkg kókuszzsír vagy kakaóvaj
liofilizált málna
csokis ostyarudak

A kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a kakóport és a szobahőmérsékleten meglágyított vajjal összedolgozzuk. Legegyszerűbb mindezt forgókéses aprítóban csinálni. A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk és egyenletes vastagságban belenyomkodjuk az alapnak valót. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A gesztenyepürét krémesre keverjük 2 dl tejszínnel. A másik tejszínt habszifonba töltjük. A krém felébe belekeverjük a zselatin felét és belenyomjuk a fele tejszínhabot. (Akinek nincs habszifonja, csak a fele tejszínt verje habbá.) Óvatosan összekeverjük és a tortaformába simítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A málnát, csak annyi vízzel, hogy ne égjen le, néhány percig főzzük. Hálós szűrőn átpasszírozzuk, hogy megszabaduljunk a magjaitól. Újra felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és a néhány percre beáztatott zselatin lapokat. Levesszük a tűzről és addig keverjük, amíg a zselatin elolvadt. Hozzákeverjük a likőrt is és hagyjuk kézmelegre hűlni, de vigyázunk, hogy ne kezdjen megdermedni. A málnazselét a tortaformába töltjük. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

A második gesztenyeréteget az elsővel megegyező módon készítjük el és simítjuk a megdermedt málnazselé tetejére. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

Díszítéshez kivesszük a tortát a formából. A csokoládét apróra törtük és a zsiradékkal együtt óvatosan megolvasztjuk. Aki gáztűzhelyt használ, vízfürdő fölött melegítse. Bevonjuk a tortát és a tetejét azonnal megszórjuk liofilizált málnával, hogy a friss csokoládéba beleragadjon. Az ostyarudak talpát megmártjuk az olvasztott csokoládéban és a torta oldalára ragasztjuk. A csokoládé megszilárdulásáig hűtőbe tesszük.