Mandulás süti pirított vajjal

Kategória: Sütemények

financiere1a

Belgium felől érkezett hozzám ez a recept. Nem tudok franciául, így csak sejtem, hogy valami pénzügyekkel kapcsolatos neve van: financiere. (Érzésem szerint kéne bele egy francia ékezetes magánhangzó, de olyan nincs a klaviaturámon.) Akárhogy is hívják, bármit is jelent a neve, nem válságsütemény, legalább is, aki kóstolja, biztos nem lesz (lelki) válságban. Külön szépsége, hogy ez a finomság csak tojásfehérjéből készül, apasztva készleteinket, nehogy kiguruljanak a fagyasztóból.

16 dkg vaj (nem margarin)
3 tojásfehérje (kiolvasztva, szobahőmérsékletre melegedve)
5 dkg darált mandula
5 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg kristálycukor
1 ek méz
1 rúd vanília

A lisztet, porcukrot, kristálycukrot, mandulát egy csipet sóval egy tálban összekeverjük. A vajat kis lábosba tesszük, és rákaparjuk a felhasított vaníliarúd kikapart magjait. Kis lángon megolvasztjuk és addig főzzük, amíg a habzást abbahagyva a színe sötétedni kezd, és megbarnulnak benne a tejfehérje darabkák. Húzzuk félre, hagyjuk hűlni.

A tojásfehérjéket verjük fel, nem kemény habbá, csak annyira, hogy kifehéredjen. Adjuk a liszthez és öntsünk rá egy kanál mézet. Forgassuk össze a habot a liszttel, majd dolgozzuk bele a vajat is. Ne ijedjünk meg, sűrű palacsintatészta állagú lesz, és ilyen is kell legyen. Fedjük le és néhány órára tegyük a hűtőbe.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Ha van elegendő apró formánk, kenjük ki azokat és kanalazzunk bele a tésztából. Nyugodtan megsüthetjük azonban tortaformában vagy tepsiben is. A tészta vastagságától függően 15 – 25 perc alatt sül meg.

Érdemes a tésztába csak a fele mennyiségű cukrot beletenni, és a tányéron olvasztott, picit karamellesített mézzel meglocsolni. Egy gombóc jóféle kókuszfagylalt sem fogja az élményt lerontani.