Mézeskalács karácsonyfadísz

Kategória: Aprósütemények

mezeskalacs1

Ezt a receptet Apáméktól tanultam el. Ők sok éven át bemutatósütöttek Szentendrén, a Skanzenben. Minden éveben kis zacskóban kaptuk, átlukasztva, cérnahurokkal, hogy felakaszthassuk a karácsonyfára. Ropogós, de kemény fajta mézes, ami akár egy fél évig is eláll, ha a molyok nem férnek hozzá.

1 kg liszt
2 kk szódabikarbóna
2 kk őrölt fahéj
25 dkg margarin (Liga)
Erre ráöntjük
35 dkg méz
20 dkg cukor
3 ek. vízzel felforralt keverékét.
A végén 1 egész tojást is belekeverünk.

Még langyosan kinyújtjuk 2-3 mm vékonyra és formára kiszúrjuk. Sütés előtt megkenjük 1 tojás sárgája, 1 kk tejföl és szükség szerint 1 kk víz keverékével.

Díszítő máz:
1 tojás keményre vert habjába
10 dkg cukrot jól elkeverünk (legjobb a kristálycukorból sajátmagunk által őrőlt por).

Kis zacskóba töltjük, aminek levágjuk a sarkát. Ezzel rajzolhatjuk a díszítést a mézeskalácsokra. Ha fel akarjuk akasztani, még sütés előtt bökjük meg a spékelőtű hegyével.

Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük 180 fokon, 10-15 percig, hogy még ne kapjon színt. Ha kihűlt könnyen lejön a papírról! A papír többször is használható.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos


%d blogger ezt szereti: