Mindent bele kenyér

Kategória: Kenyér

cipo1Összegyűlt többféle lisztből is olyan maradék, ami csak búsul a zacskó alján, önmagában már nem elég semmihez sem. Ez a kenyér így a kamratakarítást is szolgálta 😉

20 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
15 dkg fehér rozsliszt
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 dkg főtt, áttört krumpli
1 kocka élesztő
2 dkg só
késhegynyi őrölt kömény

A liszteket beleöntöttem a gép dagasztótáljába, és a közepbe nyomott mélyedésbe öntöttem a bögrényi vízben feloldott élesztőt. Betakartam a liszttel, rászórtam a sót és a köményt, majd konyharuha alatt pihent pár órát. Ez alatt az élesztő elkezdett dolgozni, és kifutni a liszt takarás alól. A géppel szépen összedagasztottam – közben még adtam hozzá kb. egy bögrényi vizet, hogy lágyan rugalmas legyen a tészta –  és a konyharuhát visszatéve rá, hagytam kelni. Úgy látszik nem fázott, mert 40 perc után már elég keltnek láttam ahhoz, hogy kézzel átgyúrjam egy kicsit. A konyharuhát – ami piros kockás volt, hogy a babonának is eleget tegyek 🙂 – áttettem a kelesztő szakajtóba, megszórtam liszttel és beletettem a veknit. Lazán ráhajtottam a ruhát és kelesztettem még 20-25 percig. Közben egy pici tepsiben forró vizet tettem a sütő aljába. A megkelt tésztát sütőpapíros tepsire borítottam, és betettem a közben 200 fokra forrósodott sütőbe. 10 perc után lehúztam 180 fokra és további fél órát sütöttem. Nem kentem meg vízzel, hagytam lisztesen, rusztikusan.

 





%d blogger ezt szereti: