Mivel is etetnek minket?

Kategória: Egyebek, Hideg ételek

Mai fordítanivalóim közé keveredett egy gyöngyszem, amiből meg kell osszak néhány részletet, mert gasztroblogra való.

Olyan élelmiszeripari hozzávalóról van szó, amit alighanem elsősorban az ilyen pultokba kerülő termékekbe tesznek, természetesen hús helyett.

A termék nevét és a gyártót természetesen nem írom ki, nem is érdekes. Sokkal érdekesebb a hozzáállás, amivel szemrebbenés nélkül húsként adnak el olyasmit, ami nem az. Ráadásul ez tulajdonképp a szelídebb termékek közül való, aki nem érzékeny rá, annak nem okoz bajt. Tényleg, kell jelölni a “hús”termékeken, ha glutént tartalmaznak?

“A terméknév szárított, texturált, semleges ízű búzaglutén. Nedvesen a termék húsra emlékeztető formájú és szájba véve is arra hasonlít. Ezáltal használható vegetáriánus termékek előállítására, húspótlóként, valamint szárnyas- és hústermékek töltőanyagaként. A terméknév kóser termékként jóváhagyott.”

Mondjuk a zárómondaton nem csodálkozom, még hús sincs benne, disznó vagy más tisztátalan pláne nincs. Azért a gyártó biztosra akart menni, csak tett bele valamennyi adalékot is.

“Összetevők: búzaglutén, búzaliszt, difoszfát (E450 (iii)), tokoferol (E306).”

Az E306 antioxidáns, az E450 tetranátrium-difoszfát, ami lehet térfogatnövelő, emulgáló vagy éppenséggel stabilizátor.

Ezek után még mindig megvesszük a szeletelt parizerek közül az ehetőnek tűnőt, kilónként 2500 fabatkáért, miközben egy kiló disznó színhús ezer alatt van?

Miért is nem hisszük el, hogy magunk is meg tudjuk csinálni? Olcsóbban, húsból.

 




  • - x -

  • HAVONTA!

    Töltse le, ingyenes!!

  • Beszélgetés

  • Eddigi látogatók

    Ha ez látszik, már megint sztrájkol a számláló :-(
  • Fontos


%d blogger ezt szereti: