Mogyorós csokis keksz

Kategória: Aprósütemények

Aki akar valami nagyon finomat, viszonylag kevés munkával sütni, az nyugodtan vágjon bele, nem fog csalódni.

Természetesen akár hősies áldozatként is kommunikálhatjuk az elkészítését, hiszen kizárólag a két megmaradt tojásfehérje, enyészet elől való megmentése érdekében áldozzuk fel szabadidőnket és ízlelő bimbóinkat. 🙂

25 dkg mogyoró
25 dkg porcukor
5 dkg kakaópor
2 evőkanál liszt
2 evőkanál rum
2 tojás fehérje
10 dkg keserűcsoki
reszelt narancshéj, vanília (Karácsonyra fahéj és szegfűszeg is)

A mogyorót szárazon pirítsuk meg egy serpenyőben, szorgalmasan kevergetve. Amikor pirulni kezd, látszik ahogy leválik a hártyás héja. Csomagoljuk egy konyharuhába és az asztalon görgetve dörzsöljük le a héját. A konyharuha ijesztően fekete és szemetes lesz, de a kirázása és kimosása megmenti.

A cukor egy részével tegyük a forgókéses aprítóba, és dolgozzuk el egész finomra. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a megolvasztott csokoládét. A kemény habbá vert tojásfehérjét adagonként keverjük bele. A végén egy viszonylag kemény tésztát fogunk kapni. Csomagoljuk fóliába és egy órára tegyük hűvös helyre.

Porcukorral megszórt deszkán nyújtsuk kb. 1 cm vastagra és szúrjuk ki kedvünkre való formákkal. Sütőpapírral bélelt tepsire rakva hagyjuk szikkadni legalább 4 órán át. Nagyon forró sütőben (250 fok) 5 – 6 percig süssük. Ne várjuk meg, amíg láthatóan színesedni kezd. Mire egy ilyen sötét tésztán ezt meglátjuk, már megégettük. Ha akarjuk, még forrón ecseteljük meg vízzel és szórjunk rá nagyszemű cukrot.

 


-->

Írjon megjegyzést


  • - x -

  • Csatlakozz, hogy le ne maradj!

  • Fontos