Muskotály illatú körtelekvár

Kategória: Befőzés

lekvarokCsodálatos illatú, fűszeres lekvárt főzhetünk a recept alapján. Igazán akkor lesz fantasztikus, ha a recepttől eltérően nem borral, hanem muskotályos szőlő levével készül, az akkor érő, késői körtefajták valamelyikéből.

2 kg tisztított körtehús
1 l muskotályos bor vagy must
50 dkg cukor
2-3 szegfűszeg
kétkörömnyi fahéj
zselésítő

A bort, mustot egy lábosban addig forraljuk, hogy a harmada maradjon belőle. A fűszereket egy teatojásba téve az utolsó 5 percre belelógatjuk. A megpucolt körtét darabokra vágjuk és egy fazékba tesszük. Rátesszük a zselésítőt, ráöntjük a sűrítményt és az egészet felforraljuk. Hozzáadjuk a cukrot és kavargatva ismét felforraljuk. Kisebbre húzzuk a lángot, hogy épp csak gyöngyözzön, de ne hűljön ki, miközben üvegekbe töltjük. Lezárjuk az üvegeket, 10 percre fejre állítjuk, majd másnapig pokrócba bugyoláljuk.

Egészen különleges lesz, ha sikerül illatos fekete szőlőt, pl. Izabellát szerezni. Az kipréselés nélkül, kezdjük el főzni, hogy a színét is kiadja, csak a lekvárba keverés előtt szűrjük le.