Mustármártás

Kategória: Mártások

2,5 dl húsleves
2 teáskanál mustár
1 evőkanál magos mustár
1 teáskanál vágott tárkonylevél
1,5 dl tejföl
3 evőkanál tejszín
1 csipet cukor

frissen őrölt fekete bors

A húslevest felére beforraljuk. Mindkétféle mustárt elkeverjük a tejföllel és a tárkonnyal, majd 15 percig állni hagyjuk. A tejszínt a húsleveshez adjuk és 2-3 percig forraljuk. Ekkor hozzáadjuk az előkészített mustáros tejfölt, és az egészet felforrósítjuk, de nem forraljuk. Lehúzzuk a tűzről és cukorral, sóval, borssal ízesítjük.
Tipp: Ennél a mártásnál az aromaanyagok a hideg tejfölben oldódnak ki. A mustárt nem szabad főzni, mert elmegy minden íze, csak a savanyú lesz. Kíméletesen kezelve a mustár aromás marad.
Húsokhoz, halakhoz vagy főtt tojáshoz tálaljuk. Ha hal mellé adjuk, a mustár mennyiségét felezzük és a tárkonyt elhagyhatjuk. A mártást végül megszórjuk metélőhagymával.